تبلیغات
فصلی تازه - گیاه دارویی ترخون(تلخون)arthemisia dracunculus
اطلاعیه ها
گیاه دارویی ترخون(تلخون)arthemisia dracunculus
تاریخ ایجاد مطلب : دوشنبه 18 بهمن 1389.:نویسنده: حسین


ترخون(تلخون)
 arthemisia dracunculus

خانواده:کلاهپریانcompositae

معرفی ترخون
• در قرن شانزدهم در اروپا به عنوان ادویه مخصوص گوشت استفاده می کرده اند
• از پیکر رویشی در تهیه انواع سالاد، ترشی وطعم دهنده مواد غذایی استفاده می شود...

لطفا به ادامه مطلب مراجعه نمائید .

ترخون(تلخون)
 arthemisia dracunculus

خانواده:کلاهپریانcompositae

معرفی ترخون
• در قرن شانزدهم در اروپا به عنوان ادویه مخصوص گوشت استفاده می کرده اند
• از پیکر رویشی در تهیه انواع سالاد، ترشی وطعم دهنده مواد غذایی استفاده می شود
• اسانس ترخون درصنایع کنسرو سازی و صنعت عطر سازی کاربرد دارد
 

خواص دارویی ترخون
• کاهش دهنده فشار خون
• افزایش اسید معده
• کمک به هضم غذا
• اشتها آور
• درمان سکسکه

مشخصات گیاه
• ترخون گیاهی علفی چند ساله است
• دو واریته دارد:فرانسوی وروسی که واریته فرانسوی اسانس بیشتری دارد
• اگر چه منشا ترخون را شمال ومرکز آسیا گزارش کرده اند اما یکی از محققین منشا آن شمال وغرب آمریکا میداند
• معمولا در نواحی مرطوب ودر سواحل رودخانه ها میروید
• این گیاه بذر تولید نمی کند
• از ریزوم ریشه ای مستقیم وبلند به طول 20تا30 سانتی متر منشعب می شود
• قسمت فوقانی ساقه سبز رنگ اما پای ساقه چوبی ومحکم ورنگ آن قهوه ای تیره است(گیاه چند ساله)
• ارتفاع بسته به شرایط اقلیمی بین 80تا150 سانتی متر است
• برگها باریک وبلند هستند وطول آنها 3تا8 سانتی متر وعرض آن 5/ تا2/1 سانتی متر است
• کناره برگها صاف وبدون دندانه وگیاه فاقد کرک است
• گلهازرد یا قهوه ای تیره وبه صورت مجتمع در یک خوشه قرار می گیرند
• اندامهای هوایی حاوی اسانس است
• ترخون فرانسوی در مرحله گلدهی دارای بیشترین مقدار اسانس است ومقدارآن بین5/ تا8/2 درصد است


ترکیبات اسانس ترخون
• استراگول
• آلفا پینن
• بتا پینن
• کامفن
• سیمن
• سابینن
• میرسن
• لیمونن


نیازهای اکولوژیکی
• به منظور تولید حداکثر اسانس با کیفیت بالا، ترخون را باید در مناطقی کشت کرد که از هوای گرم وآفتابی برخوردار باشد
• ترخون دمای تا 15 درجه زیر صفر را تحمل می کند وحتی دردوران رشد در بهار دچار سرمازدگی نمی شود
• ترخون در طول رویش به مقادیر بالای آب احتیاج دارد لذا باید درخاکهای غنی از آب کشت شود
• آبیاری غرقابی بر رشد وعملکرد اثر منفی داشته ودر صورت طولانی شدن گیاه خشک می شود
• آبیاری در مرحله  تشکیل شکوفه ونیز بعد از برداشت محصول ضروری است
• خاک مناسب ،خاک با بافت متوسط(شنی –رسی) باضخامت زیاد لایه      سطح الارض
• PH مناسب 9/4تا5/7


تناوب کشت
• ترخون را باید با گیاهانی به تناوب کشت کرد که سبب افزایش و گسترش علفهای هرز نشوند از آنجایی که ترخون به علف کشهای با ماده موثر تریازین حساس است کاشت ان در زمینهایی که درآن از این نوع علف کشها به مقدار زیاد استفاده شده است مناسب نمی باشد
•  این گیاه در طول رویش مقدار زیادی مواد وعناصر غذایی از خاک جذب می کند و پس از برداشت ان خاک تهی از مواد و عناصر غذایی خواهد بود از این رو باید با گیاهانی به تناوب کشت شود که نه تنها به مواد غذایی نیاز نداشته باشند بلکه سبب افزایش این مواد نیز شوند.

 
مواد وعناصر مورد نیاز
• قبل از کشت باید خاک را آزمایش کرد
• ترخون در طول رویش به مقادیر بالای مواد غذایی احتیاج دارد
• در پاییزاز کاشت 40تا 50تن کود دامی کاملا پوسیده به زمین داده می شود
• در پاییز مقدار 80تا100 کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر و120تا 130 کیلوگرم اکسید پتاس به زمین اضافه می کنند
• در بهار اوایل رویش گیاه140تا150 کیلوگرم در هکتار،ازت (سه چهارمآن در فصل بهار ویک چهارم بعد از اولین برداشت) به زمین می دهند
آماده سازی خاک
• فصل پاییزپس از برداشت محصول سال قبل ،کود حیوانی موردنیاز گیاه به خاک اضافه وبا انجام شخمی عمیق(40تا45 سانتی متر) با خاک مخلوط     می شود.سپس کودهای شیمیایی مورد نیاز گیاهان به خاک اضافه وشخم دیگری به عمق 30تا35 سانتیمتر در جهت عمود برجهت شخم قبلی زده     می شود.
• پس از جمع اوری سنگهاوقلوه سنگهاوکلوخه ها بوسیله ی دیسک شکسته میشود و زمین تسطیح میگردد.
• اوایل بهار باید بستر خاک رابرای کشت گیاه کاملا اماده نمود.

روش کاشت
• قلمه ساقه ای: روش چندان مناسبی نیست چون هم کار وانرژی زیادی مصرف میکند وهم احتمال ریشه زایی ضعیف است واگر هم ریشه دار شد گیاه ضعیفی حاصل می شود
• پاجوش:اگراواخرپاییز یااوایل بهار اطراف گیاه را با خاک بپوشانیم پاجوش بیشتری تولید   می شود. اگر پاجوشها قبل از انتقال هرس شوند یعنی یک ساقه به طول 10تا15 سانتی متر باقی بماند رشد ونمو سریعتری خواهد داشت. از هر گیاه 20تا 40 پاجوش به وجود می آید که حداکثر نیمی از آن قابل برداشت است وگرنه گیاه اصلی خشک می شود
• تقسیم ریشه: در بسیاری از کشورها از این روش استفاده می شود . گیاه 3تا4 ساله را از زمین خارج وریشه آن را به 5تا10 قسمت مساوی تقسیم می کنند هر قطعه باید 1تا2 جوانه رویشی داشته باشد سپس با فواصل یاد شده در عمق 10تا15 سانتی متری کاشته می شود
• بذر:بسیار کم استفاده می شود چون تولید بذر آن بسیار کم است


تاریخ وفواصل کاشت
• اوایل بهار زمان مناسبی برای تکثیر رویشی ترخون از طریق قلمه ساقه ای وپاجوش وفصل پاییززمان مناسبی برای تکثیر ترخون از طریق تقسیم ریشه می باشد.
• در هر دو صورت قطعات مورد نظر در ردیفهاییبه فاصله دو بوته در هر متر طولی40تا50 سانتی متر کشت می شوند.


برداشت محصول
.محصول ترخون رامی توان یک یا دو بار در سال برداشت کرد.
.اولین برداشت در مرحله گلدهی انجام میگیرد گیاهان در این مرحله از بیشترین مقدار اسانس برخوردارند.
.اوایل تابستان زمان مناسبی برای اولین برداشت است.
.از اواخر شهریور تا قبل از بروز سرما می توان دومین برداشت راانجام داد.
.گیاهان باید از فاصله ی 7تا 8 سانتی متری از سطح زمین برداشت شوند.درغیراین صورت گیاهان خشک میشود.

 

 

 




موضوع: گیاهان دارویی , 
برچسب: گیاه دارویی ترخون(تلخون)arthemisia dracunculus ,  گیاه دارویی ترخون(تلخون) ,  ترخون(تلخون) , 
نظرات ()